Jabłko


Specjaliści od żywienia zalecają by każdego dnia zjeść przynajmniej jedno jabłko !!! Najlepiej ze skórką, bo to w niej znajduje się najwięcej witaminy C, A i witamin z grupy B. Jabłko bogate jest w potas, magnez, fosfor i wapń. Zawiera również pektyny, polifenole i olejki eteryczne, a także duże ilości błonnika korzystnie wpływającego na przemianę materii. Między innymi dlatego jabłko stało się niezastąpionym elementem diet. Jabłka regulują procesy trawienne, doskonale wpływają na pracę jelit, wątroby, oczyszczają organizm ze szkodliwych substancji. Mają korzystny wpływ na kondycję włosów, paznokci oraz poprawiają stan dziąseł. Mają właściwości antynowotworowe, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, wzmacniają układ odpornościowy, obniżają ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *